به گزارش شهرآرانیوز؛ آرام و قرار ندارد. کمی مینشیند و دوباره میایستد. چند قدمی که راه میرود، صدای آخ و واخش بلند میشود. از پیشینه کمردردش اطلاع دارم، ولی انگار امروز بی تابش کرده است. میگویم: «وقتی فلج شدی میخواهی دکتر بری!» با قدری شرم میگوید: «بابا رفتم. دکتر میگه دچار سندرم مرگ باسن شدم.» فکر میکنم باز سرشوخی را باز کرده است. کمی که خیره نگاهش میکنم، با جدیت تمام قسم میخورد که راست میگوید و بعد هم شروع میکند به توضیح دادن درباره بیماری اش.
تا الان همه تصوری که از عوارض پشت میزنشینی به یاد داشتم، کمردرد و چاقی بود، ولی حالا دغدغه دیگری به نگرانی هایم اضافه شده است. «سندرم باسن مرده» که انتظار بسیاری از پشت میزنشینهای حرفهای را میکشد، مانند کارمندان، رانندگان، محصلان و نویسندگان؛ البته اگر قرار باشد به بی خیالی طی کنند و تغییری در سبک زندگی شان ایجاد نکنند. مسئلهای که امروز سوژه گزارش ما هم شده است و میخواهیم قدری درباره آن با شما صحبت کنیم.
سندرم باسن مرده که به آن سندرم «فراموشی گلوتئال» نیز میگویند، جزو بیماریهای نوظهوری است که براثر سبک نادرست زندگی امروز پدید آمده است. این مسئله به ارگونومی بدن انسان برمی گردد، یعنی ساختار اسکلتی بدن که براساس دو وضعیت خوابیده و ایستاده و فعالیتهایی متناسب با آن طراحی شده است.
پزشکان متخصص یا فیزیوتراپها با گرفتن شرح حال و چند معاینه ساده متوجه بیماری میشوند. معمولا برای این منظور از آزمون «ترندلنبرگ» کمک میگیرند. این آزمون یک معاینه بدنی است که در آن، هنگام ایستادن یک پا را باید جلو بدن بلند کرد. اگر لگن درهمان پای بلند شده به سمت پایین متمایل شود، این نشان دهنده ضعف در ناحیه سرینی است. انحنای زیاد کمر نیز میتواند نشان دهنده ابتلابه این سندرم باشد. فُرم طبیعی ستون فقرات به شکل S است و انحنای بیشتر نشانه این است که فلکسورهای لگن به قدری گرفتهاند که ستون فقرات را به سمت جلو کشیدهاند. با همه این ها، با این نشانهها هم میتوان احتمال ابتلا به سندرم باسن مرده را داد.
در سندرم باسن مرده عضلات سرینی ضعیف میشوند و خوب کار نمیکنند. در نتیجه عضلات و مفاصل اطراف برای جبران ضعف به وجود آمده، فشار و استرس اضافی را تحمل خواهند کرد. این وضعیت مشکلات زیادی را برای بدن رقم میزند که برای نمونه میتوان به این موارد اشاره کرد.
اتکا به عضلات بازکننده ثانویه لگن، مانند همسترینگ و کشندههای ران به شدت افزایش مییابد.
ثبات ستون فقرات و بالاتنه ازبین میرود.
کار عضلات و مفاصل از هماهنگی خارج و نامتعادل میشود.
ضعف عضلات سرینی اختلالهایی را دربدن ایجاد میکند، مانند پیچ خوردگی پا، آسیب رباط صلیبی قدامی، درد جلو زانو، مشکل تعادل، گیرافتادگی استخوان ران و اصطکاک و ساییدگی مفاصل که آرتروز را به دنبال دارد.
خوشبختانه باسن مرده را میتوان دوباره زنده کرد؛ اگرچه طول درمان و بهبودی عضلات ضعیف شده در این سندرم دو برابر بیش از مدتی است که فرد به این مرحله رسیده، بنابراین مانند هر بیماری دیگری پیشگیری از آن بهتر از درمانش است.
از آنجاکه سندرم باسن مرده به علت نشستنهای طولانی مدت ایجاد میشود، یکی از راههای پرهیز از ابتلا به آن یا درمانش خودداری کردن از نشستنهای زیاد و برخاستن و حرکت کردن است. برای این منظور توصیه میکنیم:
تمرینهای اصلاحی بهترین روش درمانی برای مقابله با سندرم باسن مرده است، ولی پیش از هرحرکت اصلاحی باید با پزشک و متخصص مراقبتهای بهداشتی و سلامتی مشورت کرد. متخصص ممکن است فیزیوتراپی یا ماساژ درمانی را پیشنهاد کند و حتی ما را به یک ارتوپد ارجاع دهد که در زمینه مشکلات استخوان، عضله، مفصل و بافتهای نرم تخصص دارد.
برای اصلاح بی تعادلی هم، ابتدا باید ماهیچههایی را که بیش از حد فعال بودهاند، رها و آرام کرد، سپس ماهیچههای غیرفعال را به حرکت واداشت. برای این منظور حرکات ورزشی که به تحمل وزن بدن کمک میکنند، مانند ددلیفت، لانژ، اسکوآت و استپ آپ بسیار عالی هستند.
اگر به دنبال یک رشته ورزشی مناسب برای درمان یا مقابله با سندرم باسن مرده میگردید، پیلاتس را امتحان کنید. پیلاتس یک ورزش چندوجهی است که بر تثبیت میان تنه، تعادل عضلانی و حرکات یکپارچه تمرکز دارد. این رشته ورزشی با فعال سازی دوباره عضلات سرینی و تقویت آنها در اصلاح وضعیت کلی بدن هم نقش مهمی دارد.
نشستن زیاد خوب نیست، ولی اگر مجبور به این کار هستید، دست کم درست بنشینید تا کمتر آسیب ببینید. برای این منظور لازم است: